مهمترین چالش خرید داکت اسپلیت برای سازندگان و مالکین، عدم اطمینان به محصول با کیفیت و همچنین ظرفیت واقعی داکت اسپلیت است. با توجه به افزایش قیمت ارزهای خارجی از نظر بسیاری از سازندگان استفاده از داکت اسپلیت های خارجی توجیه پذیر نیست مضافا بر این که در صورت خرید داکت اسپلیت های خارجی
به علت وجود تحریم ها، تامین لوازم یدکی و خدمات پس از فروش آن ها نیز با مشکلات فراوانی همراه خواهد بود.
همچنین
کویل آب گرم در داخل یونیت داخلی در دستگاه های خارجی موجود نیست و بایستی کویل آب گرم را در خروجی دستگاه نصب کرد که علاوه بر کاهش CFM(میزان هوادهی) سبب افزایش صدا و استهلاک دستگاه شده و همچنین به علت نبود سینی درین در زیر کویل آب گرم شاهد آّ ب ریزی در سقف می باشیم.
عدم وجود استاندارد اجباری و همچنین عدم وجود آزمایشگاه اکرودیته استاندارد در ایران جهت تست ظرفیت دستگاه سبب شده تا سازندگان از ظرفیت واقعی دستگاه خریداری شده اطمینان نداشته باشند. ازحدود 300 شرکت موجود، حدود 40 شرکت تولید کننده واقعی هستند و بقیه شرکت ها محصولات خود را به کارگاه ها یا کارخانجات دیگر سفارش میدهند.
کندو اولین شرکت خصوصی در هیئت تدوین 3740 چیلرفنکویل می باشد.
داکت اسپلیت ها امروزه به علت کار آیی بالا و قیمت مناسب تر نسبت به سیستم های کولر گازی و رادیاتور در بسیاری از ساختمان ها استفاده می شوند. مهمترین چالش خرید داکت اسپلیت برای سازندگان و مالکین، عدم اطمینان به محصول با کیفیت و همچنین ظرفیت واقعی داکت اسپلیت است. با توجه به افزایش قیمت ارزهای خارجی از نظر بسیاری از سازندگان استفاده از داکت اسپلیت خارجی توجیح پذیر نیست مضافا بر این که در صورت خرید داکت اسپلیت های خارجی به علت وجود تحریم ها تامین لوازم یدکی و خدمات پس از فروش آن ها نیز با مشکلات فراوانی همراه خواهد بود. سالیان بسیاری است که صنعتگران کشور عزیزمان اقدام به ساخت داکت اسپلیت کرده اند و با تکیه بر علم و دانش و همچنین بهره بردن از ماشین آلات دقیق، داکت اسپلیت های با کیفیت نسبتا مطلوب تولید کرده اند. شاید یکی ازبزرگترین مشکلات برای تولید کنندگان داکت اسپلیت ،نبود آزمایشگاه اکرودیته استاندارد در کشور (به علت هزینه بسیار بالای تجهیز آن) و نیز نبود استاندراد اجباری در این زمینه است. این موضوع سبب شده که عده ای سودجو، اقدام به تولید داکت اسپلیت هایی بی کیفیت بکنند که علاوه بر اینکه راندمان پایین(مصرف برق بالا)دارند ،دارای استهلاک و سر و صدای زیاد هستند. به دلیل عدم استاندارد اجباری برای داکت اسپلیت ها هیچ ارگانی بر فعالیت تولیدکنندگان داکت اسپلیت نظارت ندارد و این موضوع سبب شده تا شاهد داکت اسپلیت های با ظاهر زیبا ولی بی کیفیت در سطح کشور باشیم که در نهایت باعث به هدر رفتن سرمایه ملی و متضرر شدن مصرف کنندگان نهایی و تولیدکنندگان با کیفیت می شود.
برای اینکه مالکان و سازندگان محترم بتوانند یک داکت اسپلیت با کیفیت با قیمت مناسب را خریداری کنند گروه مشاوران کندو در چندین حوزه مختلف تا کنون فعالیت های متعددی داشته است که برخی از این حوزه ها عبارتند از
درداکت اسپلیت، ابتدا انرژی مورد نیاز جهت فرآیند تولید باربرودتی توسط کمپرسور و کندانسور و... تولید شده و توسط لوله های مسی به یونیت داخلی منتقل می شود. داکت اسپلیت ها دارای چهار قسمت اصلی می باشند: 1-کمپرسور 2-کندانسور 3- شیرانبساط و سایر قسمت های فرعی که شامل شیرهای برقی، کنترلی، فن ها، و گاز مبرد می باشند.
برای مطالعه اطلاعات فنی چیلر کلیک کنیدما در گروه مشاوران ساختمانی کندو برای خرید داکت اسپلیت با کیفیت با همفکری با متخصصین و برای برطرف کردن نگرانی های خریداران عزیز راه کار اصولی ذیل را زیر نظر جناب آقای مهندس کاشانی حصار پیشنهاد می کنیم
شرکت گروه مشاوران ساختمانی کندو با بررسی جامع شرکت های با کیفیت با توجه به بازدید جناب آقای مهندس کاشانی حصار از خط تولید کارخانه و همچنین بررسی تخصصی محصولات، با شرکت های ذیل قرارداد همکاری امضا نموده، تا در صورت تایید خریدار، کلیه پروسه تولید زیر نظر متخصصان کندوانجام پذیرد.
درداکت اسپلیت، ابتدا انرژی مورد نیاز جهت فرآیند تولید باربرودتی توسط کمپرسور و کندانسور و... تولید شده و توسط لوله های مسی به یونیت داخلی منتقل می شود. داکت اسپلیت ها دارای چهار قسمت اصلی می باشند: 1-کمپرسور 2-کندانسور 3- شیرانبساط و سایر قسمت های فرعی که شامل شیرهای برقی، کنترلی، فن ها، و گاز مبرد می باشند. در ادامه به توضیح هر یک از قسمت ها می پردازیم:
یا همان موتور اصلی دستگاه که حدود 20 تا 30 درصد قیمت چیلر مربوط به این تجهیز مهم است.(بر حسب قیمت و ظرفیت دستگاه این درصد متغییر است)
وظیفه کمپرسور کاهش حجم گاز و افزایش فشار و دمای گاز می باشد.
گاز پس از گذشتن از کندانسور و مایع شدن، توسط کمپرسور به اواپراتور جهت تبادل سرما بین مایع مبرد(معمولا آب) و گاز سرد شده وارد می شود.
این تجهیز وظیفه انتقال گرمایی گاز را با هوای بیرون جهت سرد کردن گاز بر عهده دارد. اواپراتور تشکیل شده است از لوله های مسی، که از داخل پره های(فین های) آلومینیومی می گذرند تا بتوان انتقال گرمایی بهتری داشت. در اواپراتورها،قطر لوله های مسی، ضخامت لوله های مسی، طول لوله مسی به کار رفته در آن، اتصال صحیح لوله های مسی به ورق آلومینیوم بسیار حائز اهمیت است. تکنولوژی ساخت کندانسور نیز بسیار حائز اهمیت است، زیرا در صورت اتصال نا صحیح فین های آلومینیوم به لوله مسی، انتقال حرارت گاز به فین آلمینیوم بدرستی صورت نمی گیرد(عمل تقطیر به درستی انجام نمی پذیرد) ودر نتیجه راندمان چیلر پایین آمده و مصرف برق افزایش می یابد. گاز وارد شده به کندانسور، در فشار ثابت همزمان با سرد شدن، تغییر فاز داده و تبدیل به مایع پر فشار می گردد و به سمت شیر انبساط هدایت می شود. فن یا فن های روی کندانسور با تولید جریان هوا، به سرعت سرد شدن گاز کمک می کنند.
این تجهیز وظیفه سرد کردن گاز مبرد در کندانسور را با ایجاد جریان هوا در بین فین ها دارد. فن های چیلر با توجه به دمای گاز مبرد و فشار در کندانسور با فرمانی که از plc می گیرند ، دورشان و تعدادشان در مدار مشخص می شود. مهمترین موضوع در انتخاب فن، برند و توان و دسیبل صدایی است.